PUR kivitelezés


obr. 2.1.0 provádění nástřiku izolační vrstvy nabetonovou skořepinu 
A szigetelő réteg felhordásának kivitelezése a beton héjazatra

Technológiai berendezés és kezelőszemélyzet.
A kiváló minőségű kivitelezés csak magasnyomású szórással érhető el – Gusmer/Graco berendezéssel. A másik fontos tényező a berendezés megfelelő beállítása és működése, az üzemeltetésének tisztántartása. A kezelőszemélyzet rendszerint három képzett és tapasztalt szakemberből áll. A kivitelezési csoport mobilis (dobozos teherautó). A munkamenetről és a kivitelezéskor tapasztalható időjárási viszonyokról naponta készül feljegyzés a munkanaplóba.
- levegő hőmérséklete 10°C felett
- az alapfelület hőmérséklete 15°C felett
- engedélyezett maximális relatív páratartalom 70 %
(ezek a feltételek az Európában alkalmazott PUR rendszerekre érvényesek)
A PUR keményhab felhordásának kivitelezése Közép-Európában rendszerint április végétől október közepéig, vagyis legalább évi 6 hónapon át lehetséges.
Figyelmeztetés: A kivitelezéshez 380 V / 24 A elektromos feszültségcsatlakozó szükséges, használható mobil elektromos áramforrás is.

A tető előkészítése a keményhab szórására
Minden kivitelezést a helyszín megtekintése előz meg, amelynek tárgya a meglévő állapot felmérése, és az ezt követő árajánlat elkészítése. A felújításkor meg kell határozni a tetőhéjazat nedvességtartalmát, esetleg az utólagos hőszigetelésre való tekintettel hőtechnikai számításokat kell végezni a kondenzáció lefolyásának meghatározásával.
A szórás előtt megfelelően elő kell készíteni az alapfelületet, amely minden tetőhéjazat típus számára eltérő lehet:
Alapfelület: Régi bitumen lemezek
Az elsődleges döntés arról szól, hogy szükség van-e azok részleges vagy teljes felületű eltávolítására (állapotuktól vagy rétegeik közötti nedvességtartalomtól függően), azok megtartása esetén ki kell egyenlíteni a dudorokat és a ráncokat. Továbbá el kell távolítani vagy újra rá kell olvasztani a fellazult részeket. A legfontosabbak a tetőhéjazat szélei, az attikánál, az ereszeknél, a beeresztéseknél és a tetőzáródásoknál (pl. falak). A tető felületét tökéletesen le kell söpörni, a tócsák helyén el kell távolítani az üledéket. A korrodálódott bádogos elemeket ki kell cserélni, a felületi korróziót ki kell javítani, és alapréteggel felületkezelni. Különös figyelmet kell szentelni minden felülvilágítónak és azok kapcsolódási pontjainak a tetőhéjazathoz tekintettel a kondenzvíz elvezetésére. A szórás előtt mindig le kell szerelni a villámhárító rendszert (legalább részben, a szórására helyén), a szórására után ismét vissza kell szerelni. Ezzel kapcsolatban olykor módosítani kell a vezetékek rögzítési pontjait, amit a jogszabályok szerint kell kivitelezni.
Az alapfelület típusa: Lemez tetőhéjazat
Ha enyhén korrodálódott lemez felületről van szó, a korróziót el kell távolítani, és alapbevonattal kell felületkezelni. A fellazult lemezeket újra rögzíteni kell a hordószerkezethez, illetve egymáshoz nitteléssel vagy önmetsző csavarral. Bizonyos szűk és mély vájatú trapézlemez fajtákra történő alkalmazáshoz kiegyenlítő üvegszál hálót kell alkalmazni. Ha alumínium vagy másfajta lemezről van szó, megfelelő felsőréteg (alapréteg) alkalmazása szükséges. A síklemez tetők szigetelésekor gyakran szükséges a villámhárító hálózat rögzítő elemeinek módosítása.
Az alapfelület típusa: Hullám eternit
Az elsődleges feladat a felületi elváló réteg eltávolítása (mechanikusan vagy magasnyomású vízzel). A megfelelő kiszáradás után penetrálni kell a felületet. Az elválás vagy a tisztítás miatt keletkezett nyílásokat át kell fedni (átragasztás). A fellazult lemezeket újra rögzíteni kell a hordószerkezethez, illetve egymáshoz önmetsző csavarral. A felület egyenetlenségeinek csökkentésére speciális kiegyenlítő üvegszálas szövetet kell lefektetni.
Az alapfelület típusa: Polikarbonát hullámlemez
Az eljárás azonos az előzőekben leírtakkal, az elváló réteg esetén megfelelő penetrációt kell választani.
Az alapfelület típusa: Fa szerkezet
Ha a tetőhéjazat bitumenes lemezekből készült, ezt a réteget meg kell őrizni a tisztítás és a javítás után (lásd 1. típusú alapfelület. A korhadt vagy penészgomba miatt sérült deszkázatot ki kell cserélni, majd egy sor bitumenes lemezzel kell burkolni, mechanikusan rögzítve a deszkázathoz 1x1 méteres négyzethálóban elhelyezett lemezgyűrűk segítségével és szögekkel rögzítve. Fontos az eredeti bitumenes lemezek megfelelő rögzítése is a deszkázathoz a tető szélei mentén.
A tető lejtése
A tető alakja és lejtése a pur keményhab szórására bármilyen lehet, a szórást a tetőn haladó dolgozó végzi.   A falak és a szabálytalan alakú felületek szórásának kivitelezésére vagy mobil állványzatot vagy magas emelős szerelőfelületet kell használni. Kivételes esetekben a szórást kötelekre felfüggesztett dolgozó is végezheti (ez azonban az egyenesség kárára válhat). Ami az UV védőbevonatokat illeti, a merőleges falak számára rendszerint elegendő az akril bázisú bevonat, vagy használható a pur habra jól tapadó más bevonatok is. Ha a felületek egyben a tetőt is alkotják, ebben az esetben az ilyen anyagú UV védőbevonat érvényes. Az íves és szabálytalan alakú tetőknél/falaknál, az íves csarnokoknál, tartályoknál és raktárépületeknél a PUR IZOLACE SZIGETELŐ RENDSZERÉT teljes terjedelemben alkalmazni kell (lásd Lapostetők).

A PUR keményhab szórása
Az alapfelület fent leírt előkészítése után kezdhető meg a hő- és vízszigetelő keményhab felhordása. Az előkészített GUSMER berendezéssel, egy 90 m (vagy akár 120 m) hosszú tömlővezetékkel a két komponens keverékét kb. 100 bar nyomás alatt a tetőre a keverőpisztolyhoz szállítják. A tapasztalt dolgozó aeroszol formájában a tiszta és előkészített alapfelületre permetezi a keveréket, ahol a vegyi reakció következtében 20 másodperc múlva min. 10-15 mm vastag kemény azonnal járható hab keletkezik. A szórást rétegenként végzik a rétegek egyenletessége miatt. A felület szórását egyszerre lezárt egységekben végzik 100-tól 300 m2-ig terjedő felületen. A szórás egymáshoz kötése hosszabb időszak (egy év vagy annál több) után is elvégezhető speciális tapadó-összekötő hidak (felületi bevonat) alkalmazásával.
A merőleges falaknál, ha azok nem alkotják a tető részét, alacsony térfogat tömegű anyag is használható.
 

EGY ÍVES TETŐ JAVÍTÁSÁT BEMUTATÓ PÉLDA:

obr. 2.1.2 původní stav obloukové střechy obr. 2.1.3 původní asfaltovou krytinu a polystyren nutnoodstranit
Az íves tető eredeti állapota Az eredeti bitumenes burkolatot és a polisztirol habot el kell távolítani
   
obr. 2.1.4 nástřik tvrdé PUR pěny na připravený podklad obr. 2.1.5 nástřik tvrdé PUR pěny na připravený podklad
PUR keményhab szórás az előkészített alapfelületre PUR keményhab szórás az előkészített alapfelületre
   
obr. 2.1.6 dokončená tepelně ahydroizolační vrstva tvrdé PUR pěny, tloušťka 40-45 mm obr. 2.1.7 nástřikUV vrstvy SILICOAT®
A befejezett hő- és vízszigetelés PUR keményhabbal, vastagsága 40-45 mm A SILICOAT® UV védőréteg szórása
   
obr.2.1.8 zásyp drcené břidlice do mokrého filmu obr. 2.1.9 dokončená izolace střechyIzolačním PUR IZOLACE (UV silikon/břidlice/silikon)
Palakő őrlemény szórása a nedves filmrétegbe A PUR IZOLÁCIÓ szigetelő rendszerrel szigetelt tető (UV szilikon/palakőőrlemény/szilikon)

 

Poliuretán szigetelőrendszerek kivitelezésével:
replika omega

first copy watches omega imitation