V. rész

Poliuretán tetők (A-tól Z-ig)

·         Hibák és azok megelőzése

·         Minőség ellenőrzés

Hibák és azok megelőzése


A múltkori részben a leggyakoribb hibatípusokat és azok okait részleteztem. A hibák természetesen megelőzhetők, mégpedig elsősorban a korábban már említett feltételek betartása esetén, különösen az megfelelő időjárási viszonyok betartásával és az alapfelület megfelelő előkészítésével. A technológiai berendezés és annak kezelése jelentősen befolyásolja a minőséget, amivel teljesen kizárható a lehetséges hibák széles spektruma. A legjelentősebb hibákat a nem megfelelő keverési arány betartása okozza (annak ellenére, hogy az arány bizonyos tűréshatára engedélyezett A:B akár -2 % ÷ +10 % a B előnyére). A keverési arány be nem tartása, amellyel a hibás tetőknél találkozhatunk, azonban sokkal nagyobb. A leggyakoribb ok a szakszerűtlen, képzetlen és tapasztalatlan személyzet.
A keverési arány be nem tartásának forrásai az alábbiak:

·         az anyagot a hordóból a gépbe szállító úgynevezett "hordószivattyúk" nem megfelelő működése. Ezeknek a szivattyúknak tökéletesen, vagyis 100 %-osan kell működnie, és a gépet 10 atmoszféra feletti nyomásértékkel kell feltölteni (magasabb viszkozitásnál kavitáció keletkezhet),

·         a technológia berendezés szűrőinek, különösen a B összetevő szűrőjének eltömődése, amely alacsony hőmérsékletnél kristályosodik. A B komponens hiánya ezért a reakció során nagyobb mennyiségű nyílt sejtszerkezetet hoz létre, ami növeli a hab nedvszívó képességét.

·         a magasnyomású fejek szivárgása, amely a tömítő gyűrűk cseréje nélkül áteresztheti az anyagot. Ezt a hibát a manométerek jelzik az értékek különbözetével az anyag kilépésénél.

·         a tömlővezeték szivárgása, vagyis az anyagveszteség a géptől a szórópisztolyig vezető tömlőben. Rendszerint ez a hiba az A komponens oldalán jelenik meg, amely a tömlőt két-három év után belülről károsítja. Ezt az anyag belépésénél azonnal jelzi a manométer.

·         a szórópisztoly vagy a szórópisztoly fúvókáinak elszennyeződése. Ezt az anyag belépésénél azonnal jelzi a manométer. A technológiai berendezések gyártói javasolják a szórópisztoly azonnali tisztítását a munka végeztével, folyamatosan a nagy munkák során. Ugyanakkor a szórópisztoly és az alkotóelemek egymással történő beállítása is befolyásolja a szórás minőségét - például a szórt réteg egyenletességét.Minden technológiai berendezés felelős és képzett szakembert igényel, aki a szóráskor folyamatosan ellenőrzi a gép tevékenységét. Nem elhanyagolható tényező a hordószivattyúk folyamatos anyagellátása, mivel az anyagszállítás valamely útvonalának belevegőzése is a keverék aránytalanságát, vagy akár a gép költséges meghibásodását is okozhatja. A szórás és az anyag szivattyúzása előtt a gépbe nagyon jól össze kell keverni az A komponenst, amelyben az egyes elemek leülepedhetnek (24 óra elteltével). A nem megfelelően elkevert A összetevő a hab térfogati tömegének egyenetlenségeihez vezethet a tetőn (a rétegek nem egyenletes mechanikus tulajdonságai, főként a nyomásszilárdság).
Természetesen a hiba forrása lehet az anyagminőség is, bár ez ritkán fordul elő. Sajnos ilyen esettel is találkoztam, és csupán az alapanyag gyártóján múlik, hogy kellő támogatást nyújt-e a kivitelezőnek a hiba elhárításában (feltéve, ha a kivitelező betartotta a kivitelezési szabályokat, ami egy ellenőrzéssel deríthető ki). Sajnos a fent szereplő tények azt a benyomást keltik, hogy lehetetlen a 100 %-os minőség folyamatos fenntartása - ez azonban egyáltalán nem igaz. A tapasztalt személyzet számára, amely folytonos együttműködésben és kapcsolatban áll, ez gyerekjáték. Tudom, hogy a tapasztalt "permetező" már a kiszórt aeroszol árnyalatából (!) felismeri a keverési arány vagy a szórópisztolyból érkező anyag nyomásának változását. Ez a munka mesterembereket - tapasztalt szakembereket igényel. Minél többször végeztek szórást, annál jobb minőségű a munkájuk.
 

 

Az oldal tetejére  

Minőségellenőrzés


A minőségellenőrzés egy mágikus fogalom, amit különböző rendszerek rejtenek magukban (Czech Made, ISO 9000, TÜV stb.). Ennek ellenére az a tapasztalatunk, hogy kevés valódi minőségű dolog létezik. A PUR technológiáknál is fontos a minőség betartása - sokkal jobban, mint például a bitumenes lemez vagy a PVC fóliák elhelyezésénél. Meg kell említenünk a PUR Szövetség létrejöttét, amely a technológia értékesítésével foglalkozó cégeket fogja szabad tömörülésbe, és amelynek egyik legfőbb célkitűzése a fenntartható minőség. Sajnos, egy olyan országban, ahol néha nehezen tartják be a jogszabályokat és szabványokat, nem hihetünk feltétel nélkül az önként vállalt felelősségnek.
Számos minőséget nélkülöző kivitelezést végeztek el a ma már nem létező, de a Szövetségi tagsággal rendelkezett cégek. Ennek ellenére minden elismerés megilleti Ing. Švec urat, aki máig a technológia minőségét igyekszik fenntartani. Úgy vélem azonban, hogy a minőségellenőrző rendszerek az adott pillanatban az építkezésen mindig a szórást végző dolgozók csoportjának munkáján dőlnek el. Én személy szerint mindig is a kiváló minőség és a megfelelő gazdasági értékelés összhangjában hittem, ami nekem (és közvetve a cégemnek) mindig kifizetődő volt. A végeredmény minőségét semmilyen minőségbiztosítási tanúsítvány nem garantálja, bármilyen hangzatos legyen a neve. Hangsúlyozom, hogy ez az én szubjektív véleményem, és az olvasónak nem kell vele egyetértenie.
A fejezet végén talán ide illik a következő szólás: "aki semmit nem csinál, az semmit nem ront el“ - ez azonban nem fogadhatjuk el a sokszor súlyos hibák indoklásául. A tisztessége eljáráshoz hozzátartozik a hibák javítása - ugyanakkor egyre kevesebb a tisztességes megrendelő - kivitelező kapcsolt. Gyakran hallom azt, hogy "teljesen normális dolog a tartozás", és a tömeges fizetésképtelenséggel kialakult lánctartozás negatív hatása negatív viszonyokat szül. Vagy talán "fejre állt a világ?“
 

 

Az oldal tetejére

Poliuretán szigetelőrendszerek kivitelezésével:
replika omega

first copy watches omega imitation