PUR / PIR kivitelezés

obr. 7,1,0 Izolace potrubí na potrubním mostě

A csőhíd csővezetékeinek szigetelése

 

A "helyszínen öntött" keményhab szigetelés technológiájához különböző gyártók különféle rendszereit használják (az A + B összetevők kombinációját). Európában ezek például az alábbiak lehetnek: BASF Elastogran, ALFA Systems, Lackfa, BAY System, Neestan stb. A megrendelések többsége az anyagok kivitelezési paramétereinek specifikus beállítását igényli. A szigetelés használatának módjára való tekintettel a megfelelő térfogati tömeg választása szükséges. A kisebb munkákhoz több alapvető öntőrendszer használható.

Technológiai berendezés és kezelőszemélyzet:

A kiváló minőségű kivitelezés csak magasnyomású szórással érhető el – Gusmer/Graco berendezéssel. A másik fontos tényező a berendezés megfelelő beállítása és működése, az üzemeltetésének tisztántartása. A kezelőszemélyzet rendszerint három képzett és tapasztalt szakemberből áll. A kivitelezési csoport mobilis (dobozos teherautó). A munkamenetről és a kivitelezéskor tapasztalható időjárási viszonyokról naponta készül feljegyzés a munkanaplóba.

·         az objektum (szigetelt felület) hőmérséklete min. 10 °C

·         a levegő max. relatív páratartalma 80 %

A kivitelezéshez 380 V / 32 A elektromos feszültségcsatlakozó szükséges, használható mobil elektromos áramforrás is. A technológiai jármű hatósugara 90 m, kivételesen 120 m.
 

Az objektum, az üregek és a felületek előkészítése:

Minden kivitelezést helyszíni felmérés és a technológiai eljárás meghatározása elő meg. A csővezetékek üregeinek kitöltésekor ezeknek száraznak kell lenniük. Figyelembe kell venni, hogy bizonyos esetekben a kitöltéskor akár 2 bar nyomás is keletkezhet, ami részben kompenzálható a kitöltés módjával. A rozsdás felületeket le kell tisztítani és alapfestékkel kell kezelni.

A föld feletti csővezetékek szigetelését a kemény hab öntésével közvetlenül a lemezfal (horganyzott, alumínium vagy rozsdamentes) és a szigetelt cső közé végzik. A külső palástot a belső csőtől poliuretán távtartókkal különítik el, amelyek magassága határozza meg a szigetelés vastagságát. A kitöltésre szánt belső térnek száraznak és zsírtalannak kell lennie. A töltést 10 mm átmérőjű egymástól 50 és 100 cm távolságban elhelyezett nyílásokon át végzik, a cső átmérőjétől és a szigetelés vastagságától függően. A rés kitöltése után a furatokat műanyag dugókkal zárják le. A cső egy részének javításakor vagy cseréjekor leszerelik a palástot, és eltávolítják a habot a csőről. Az új csövet ugyanígy töltik fel. Hasonló munkamenetet alkalmaznak a kétfalú építőfalak kitöltésénél.

A PUR keményhab " helyszínen történő öntéssel" szigetelés kivitelezésére az AGI Q 138 számú előírás érvényes.

 Az üregekbe öntés alkalmazása:

Tartályok vagy csövek szigetelése pur keményhab öntéssel az üregek (hézagok) kitöltését jelenti, amelyet a tartály vagy a cső külső fala lemez palást alkot. A palást szerkezetének kivitelezésére az alábbi szabályt javasolják:

A szigetelés kerülete

Horganyzott lemez

Alumínium lemez

0,5 m-ig 

0,6 mm

0,6 mm

0,5-től 1 m-ig

0,75 mm

0,8 mm

1-től 1,5 m-ig

0,8 mm

1,0 mm

1,5 m felett

1,0 mm

1,2 mm

 
 
Néhány példa a PUR/PIR IZOLÁCIÓ rendszer öntéssel történő hőszigetelésére:
 

obr. 7,1,8 provádění izolace potrubí litím  tvrdé PUR pěny

7,1,10 Vypěňování rozvodů potrubí
A csőhálózat kihabosodása A csőhálózat kihabosodása
   
obr 7,1,1 Detail izolační vrstvy potrubí obr. 7,1,2 Vypěňování rozvodů potrubí
A csövek szigetelő rétegének egyik részlete A csőhálózat kihabosodása
   
obr 7,1,4 Vypěňování rozvodů potrubí obr. 7,1,6 Izolované potrubí před očištěním
A csőhálózat kihabosodása A szigetelt cső tisztítás előtt
   
obr 7,1,7 Izolované potrubí před očištěním  
A szigetelt cső tisztítás előtt  

 

Poliuretán szigetelőrendszerek kivitelezésével:
replika omega

first copy watches omega imitation